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For constructions near the customs line a case-by-case verification

The Customs must carry out an inspection and apply certain general criteria to determine
whether or not the specific authorization is required.

Through memorandum no. 24499 of 6 April 2018, published yesterday, the Customs Agency
has expressed its view with regard to a question on which it has been asked to provide an
unambiguous interpretation, to apply throughout the national territory, about the exact
identification of the “area of customs oversight”.

This interpretation would allow operators to know in advance whether or not, on the basis of
the precise location of the buildings to be built and / or modified, the authorization pursuant
to art. 19 paragraph 1 of the Legislative Decree. n. 374/90 is necessary.

Let us recall that under such law, which applies to buildings in proximity to the customs
border and in the territorial sea, “it is prohibited to realize constructions and other works of
any kind, whether temporary or permanent, or establish floating structures near the customs
border and in the territorial sea, as well as to move or modify existing works, without the
permission of the head of the customs district “.

The aforementioned authorization, the provision continues, “affects the issuance of any other
authorization, in which such customs authorization must be mentioned”.

A breach of the prohibition triggers the application, by the head of the customs district in
charge of the territory, of an administrative penalty in an amount equal to one-tenth of the
entire value of the building.

Furthermore, “the head of the customs district, after ascertaining the existence of a
significant risk to tax interests, not otherwise remediable under the offender’s responsibility
and at his expense, orders, after consulting with the technical finance office of the customs
and indirect taxes department, competent for the territory, the demolition of the building to
the offender’s detriment and at his expense”.

On this topic, the Agency, after addressing the notion of the customs border (Article 1 of
Presidential Decree 43/73), notes that, as regards the concept of “proximity of the customs
line”, referred to in the first paragraph art. 19 of the cited Legislative Decree no. 374/90, the
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lawmakers have not provided specific parameters to which reference may be made for the
correct application of the law.

For these reasons, the Agency recalls, among other things, court order no. 31 issued by the
Constitutional Court n. 31 of 21 February 2008, which stated that “... the identification and
specification of the notion of” proximity “to the customs border entail a plethora of solutions
depending on both the different geographic characteristics of the customs border itself and
the multiple public interests which the contested provision is meant to protect, and therefore
there exists no constitutionally mandatory solution capable of rigorously predetermining the

n ua

concept of “proximity” “.

Consequently, taking into account the principles established in the Constitutional Court’s
order, the Agency points out, it is necessary for a case-by-case verification to be carried out
by the competent Customs Offices, by means of a specific inspection and applying specific
criteria, such as:

- the particular orographic configuration of the coastal stretch affected by the works;
- the presence of roadways;
- the transitability, observability and controllability of each section of the border.

For example, the construction of works located in the “valley” of the first roadway for public
use (that is, between the customs border and the nearest public road) is to be considered, in
principle, subject to the prior authorization of the competent Customs Office.

For “ordinary” maintenance works, no authorization is required

For the sake of thoroughness, the Customs Office adds that where the interventions referred
to in art. 19 paragraph 1 of the Legislative Decree. 374/90 consist of “ordinary” maintenance
works, that is, of mere interior renovation works (e.g. aesthetic works or reconstruction of the
floorings), the prior authorization of the Customs Office is not required.

On the other hand, where “extraordinary” maintenance interventions are carried out that
alter, modify or obstruct the controllability of the customs line, the achievement of prior
authorization must always be considered necessary.



